QUI SOMEART: Experimentem amb l'ART

Espai d’educació artística i creació contemporània

Associació sense ànim de lucre, amb voluntat de servei públic que treballa amb  l’art i els processos creatius contemporanis entesos com a acció educativa, per fomentar la capacitat crítica i creativa de les persones.  L’activitat principal de l’entitat és en l’àmbit de l’educació no formal i les pràctiques culturals i artístiques col·laboratives i comunitàries, vinculant art, educació i ciutadania.

Per una banda, a l’Espai EART (seu de l’associació). Aquest funciona a mode de laboratori, un espai  d’assaig-error que obre nous camins en la recerca i l’experimentació entre l’art i l’educació.  Compta amb el programa de Residència EART. Desenvolupa, a més, un programa de formació en articulació i mediació cultural i activitats adreçades a públic general, intergeneracional, infants, etc.

Per altra banda, EART ofereix serveis educatius i culturals d’acompanyament i curadoria de projectes a institucions com centres d’art, museus, biblioteques, centres cívics, centres educatius, etc.

L’Espai EART és doncs un lloc de trobada d’artistes, públics i maneres de fer i pensar el fet artístic per generar diàleg, reflexió i esperit crític amb una voluntat transformadora.

Com treballem

Durant més de 25 anys de trajectòria en l’àmbit de l’art i l’educació, la constant del nostre treball ha estat construir estratègies d’articulació entre art, educació i ciutadania.

Eixos de navegació

Els eixos de navegació son uns paràmetres d’observació i avaluació dels projectes.
Aquests els pensem com a indicadors de posició puntual i canviant. Per aquest motiu caldrà repensar-los cada cert temps i no donar-los mai com a tancats ni modèlics.
L’hospitalitat
 • Oferir eines que afavoreixin climes de confiança i escolta on es valorin les diferències i les aportacions individuals, acollint les veus de cadascuna.
 • Assajar l’escolta i l’observació com a eines fonamentals per atendre situacions i acompanyar el col·lectiu, sense descartar allò que no encaixa o sobra.
 • Posar el cos al centre de les accions per potenciar altres aproximacions físiques i relacionals que no passin únicament per la vista i la paraula.
L’autonomia
 • Treballar la importància del lloc, perquè esdevingui un espai segur i còmode, intuïtiu i accessible, que ens convidi a explorar de forma autònoma.
 • Acompanyar en la presa de decisions, en els processos d’aprenentatge individuals i col·lectius, potenciant que les participants prenguin la iniciativa en els processos d’aprenentatge. Equilibrar la deriva, el joc i l’exploració amb el raonament i la decisió conscient de les accions realitzades.
 • Permetre’ns experimentar amb l’assaig-error, la prova i la incertesa. Donar cabuda a l’imprevist i la sorpresa.
La Comunitat
 • Plantejar propostes situades en el context amb la intenció de facilitar vincles que puguin generar relacions continuades i espais d’interdependència, posant en joc el potencial de teixir ciutadania i comunitat.
 • Compartir les investigacions i els processos, expandint les preguntes i reflexions de les sessions, buscant la complicitat i implicació del seu entorn immediat, i reflexionar sobre la comunitat al voltant de les propostes educatives (l’escola, l’equip docent, les famílies, el veïnat, el barri).
El coneixement col·lectiu
 • Explorar formats de treball i reflexió col·lectiva que ens permetin pensar i actuar com a grup i reflexionar sobre el que està passant, posant èmfasi en la coresponsabilitat.
 • Compartir la condició d’aprenent de l’educador/a, entenent que l’aprenentatge es dóna en totes les direccions.
 • Investigar formats de disseny de processos educatius on la pròpia acció educativa sigui entesa com un espai de recerca, on evitem preveure on arribarem.
L’art en minúscules
 • Treballar amb la intenció de no perpetuar discursos basats en la mitificació de l’art, l’artista, l’originalitat i la destresa. Potenciar l’esperit crític i la capacitat de transformació social.
 • Visibilitzar els processos de treball dels i les artistes, més enllà dels resultats, i obrir imaginaris entorn a la pràctica artística i la cultura visual.
 • Desplegar propostes on mitjançant el procés educatiu i artístic es reflexiona al voltant de debats actuals (gènere, migració, canvi climàtic, etc.)
experimentem_esquema

Treball en xarxa i valor social

A Experimentem amb l’ART valorem la importància del treball en xarxa i al territori. Alhora defensem el valor social de la cultura i treballem amb voluntat de servei públic en estret lligam amb el nostre entorn.

Hem establert col·laboracions amb associacions, xarxes i col·lectius de diversa índole, centres de producció i creació, amb el teixit urbà i associatiu del barri com mercats, ateneus, centres educatius, i un llarg etcètera.

Formem part de diverses xarxes en polítiques educatives i culturals i xarxes d’acció social i economia solidària:

xarxa prod cat
cultura de base
CONSELL D INNOVACIO PEDAGOGICA-2
ARTIBARRI
REBOST SOLIDARI DE GRACIA
ASSOCIACIO BARRI OBERT-GRACIA AMB LES PERSONES REFUGIADES
PAM A PAM ECONOMIA SOLIDARIA-2

Contractació de serveis amb valor social:

http://eart.gsconsulting.es/wp-content/uploads/2021/08/Cuina-Justa-160x160.png
http://eart.gsconsulting.es/wp-content/uploads/2021/08/garbet-2-160x160.png
http://eart.gsconsulting.es/wp-content/uploads/2021/08/Taller-Jeroni-de-Moragas-160x160.jpg
http://eart.gsconsulting.es/wp-content/uploads/2021/08/Arç-160x160.jpg
http://eart.gsconsulting.es/wp-content/uploads/2021/08/Suport-associatiu-Fundesplai-2-160x160.png

Experimentem amb l'ARTCurrículum

L’interès principal d’EART ha estat sempre posar en pràctica estratègies d’aproximació entre l’art contemporani i el públic receptor a través de projectes educatius molt diversos, que s’adeqüen a les necessitats específiques de cada ocasió.

Al llarg d’aquests anys hem dut a terme els projectes en espais de característiques molt variades. Hem treballat en diferents espais expositius, com ara museus, sales d’exposicions, espai públic, centres cívics, etc., en algunes ocasions fora el territori català.

Destaquem la nostra tasca a Centre d’Art Tecla Sala de l’Hospitalet, Fundació Miró, Palau de la Música, Museu Picasso, Fundació Joan Brossa, Fundació Art Aids, etc. Així com el disseny de les activitats educatives de les exposicions itinerants a càrrec de l’Oficina de Difusió Artística de la Diputació o del programa Cultura en gira de la Generalitat de Catalunya.
Contacta'ns
Espai EART · C/ Torrijos, 68 · 08012 Barcelona
932 171 877
De dilluns a divendres · De 10.00 a 15.00h i de 16.00 a 20.00h
Translate »