MEDIACIÓPROJECTESEn Residència. Creadores als Instituts de Barcelona

EART participa com a equip de comissariat i mediació de Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona des de l’any 2018.

Encetem el quart curs com a comissàries i mediadores en EN RESiDÈNCIA als instituts de Barcelona, un programa desenvolupat des del 2009 per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), i ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu.

El programa proposa un espai de treball compartit entre artistes, alumnat i docents de centres públics d’educació secundària. Al llarg de tot un curs, i dins de l’horari lectiu, creadors i creadores de disciplines i generacions molt diverses desenvolupen un procés de creació artística juntament amb un grup de joves, des de la ideació fins a la presentació pública.

Amb les diferents mediadiacions, són molts els aprenentatges i les relacions viscudes entre el dins i fora dels centres educatius, amb les joves, docents i artistes, explorant zones conjuntes entre la pràctica artística i l’educativa.

Aquest curs 2021-2022 EART despleguem tres residències en paral·lel al llarg de la 13a edició.

Com a entitat que treballem entre art, educació i ciutadania, sorgeix per una banda, la necessitat de vincular la Residència EART amb el programa EN RESiDÈNCiA, posant de manifest un dels seus valors principals: l’articulació d’accions educatives, que vinculen professionals que habiten aquest espai d’educació artística i contemporània i els seus processos creatius amb un ventall ampli de ciutadanies, i en aquest cas en el context educatiu dels instituts que participen en el programa.

Gerda Kochanska a l’Institut Doctor Puigverd

Gerda Kochanska és artista resident a EART.

Ha estat seleccionada per participar a EN RESiDÈNCiA a l’Institut Doctor Puigvert, amb les docents Mercè Gaja i Maria Villar i joves de 1r de l’ESO.

La seva recerca artística s’interessa pels episodis de ruptura del flux de la normalitat, moments on succeeix alguna cosa imprevisible que desvetlla la presència de l’estructura cultural, política, social, etc., amagada sota les normes d’acció i interacció que dirigeixen els nostres hàbits. D’una manera reflexiva, obrirem un procés d’experimentació col·lectiva i crítica a partir de l’observació del context propi dels joves amb la finalitat d’interrompre quotidianitats i maneres de fer normalitzades.

Roger Serret i Ricou a l'Institut Teresa Pàmies

Roger Serret i Ricou fa EN RESIDÈNCiA a l’Institut Teresa Pàmies, amb l’equip docent Laia Comas i Gerard Segura i joves de 4t de l’ESO.

El seu treball ens introduirà en un procés incert conduit per la reapropiació i resignificació d’espais residuals dins de l’institut, a base de desviar-se en el camí seguint les relacions entre l’alumnat i el propi edifici entès aquest com un micro marc social travessat per tots els conflictes corresponents. Per a poder incentivar aquest propòsit s’emprarà una metodologia intuïtiva i accidentada on es desdibuixen autories, rols i disciplines convertint la dissidència en una festa col·lectiva.

Mónica Rikic a l'Institut Escola Rec Comptal

La recerca de Mónica Rikic´ com a creadora EN RESiDÈNCiA a l’Institut Rec Comtal, amb les docents Rosi Luque i Anna Bueno i joves de 1r de l’ESO, ens convida a explorar sobre l’impacte social de la tecnologia, la intel·ligència artificial col·lectiva, la relació humà-màquina i les simulacions socials. Analitzarem de quina manera la tecnologia i la programació són generadores de gramàtiques culturals, revelant noves relacions de poder i violència simbòlica, per plantejar altres visions crítiques sobre la tecnologia, i en especial, de la intel·ligència artificial, no fatalistes i menys euroantropocèntriques.

Contacta'ns
Espai EART · C/ Torrijos, 68 · 08012 Barcelona
932 171 877
De dilluns a divendres · De 10.00 a 15.00h i de 16.00 a 20.00h
Translate »